Nieuwe muziekmedia voor mensen met dementie

In korte tijd heb ik verschillende nieuwe manieren leren kennen om mensen met dementie in contact te brengen met hun eigen muziek: muziek die in hun leven belangrijk is geweest, en dan met name in hun kindertijd en de jaren direct daarna.
Het is bewezen dat muziek kan leiden tot een grote verbetering ten aanzien van de kwaliteit van leven van deze ouderen, ook bij degenen bij wie andere methodes niet aansloegen!

imagesipod7

iPod
In voorjaar 2012 zag ik het fragment van Henry uit de film ‘Alive Inside‘. Heel ontroerend om te zien wat het effect was van het luisteren via de iPod naar zijn persoonlijke muziek: Henry kon hele zinnen zeggen en antwoord geven op vragen als ‘wat betekent muziek voor je?’. De amerikaanse organisatie ‘Music & Memory‘ bleek hier de drijvende klacht achter te zijn.

iPad
In september 2013 kwam de website van de DementieEnDan online www.muziekvantoen.nu. Ideaal om via een iPad samen op de bank te beluisteren: mantelzorger en degene met dementie. Deze site is trouwens voor iedereen leuk, omdat je zelf muziek kunt toevoegen, en zo helemaal je eigen levens-‘soundtrack’  kan samenstellen. Daarnaast is het aantrekkelijk dat je hier luistert naar youtube-filmpjes, waar ook beeld bij is. Soms een foto, soms een diashow, maar soms ook film.
Deze website is ontwikkeld voor activiteitenbegeleiders en zorgverleners in opleiding. Daarom zijn ook voorbeeldvragen toegevoegd, die een gesprek op gang kunnen brengen n.a.v. de muziek

ipadsamen1

Klankspoor
Wat is muziek? Of beter: met welke geluiden zijn mensen met dementie het meest geholpen?
Heel interessant is de visie van Andy Bruce op www.klankspoor.nl, die kortgeleden on-line kwam, waar hij een voorbeeld geeft van een ‘klankspoor‘: een tien minuten durend geluidsfragment, dat is samengesteld uit diverse geluiden en muziekfragmenten, die betekenisvol zijn voor de persoon met dementie. Prachtig! Zo gaan vogelgeluiden, boerderijgeluiden, marktgeluiden samen met kerk-liederen, crooners, Peyton Place en Wim Sonneveld.
Het maakt hier niet zoveel uit hoe er geluisterd wordt, maar de iPod lijkt heel geschikt.

Radio
Gelukkig is er ook nog een ‘oud’ en vertrouwd medium: radio. Maar dan geen landelijke radio, maar een zender (i.o.) waar zorginstellingen zich op kunnen abonneren: Radio Remember. Deze zender zorgt ervoor dat er dagelijks de hele dag door muziek kan klinken in de woonkamer(s) van zorginstellingen, afgestemd op de tijd van de dag en de energie die daarbij hoort. Dus bijvoorbeeld activerende muziek voor het opstaan in de ochtend, vrolijke muziek tijdens de koffie en rustgevende muziek aan het eind van de dag.

Al deze initiatieven kunnen helpen om muziek in het leven van mensen met dementie (terug) te brengen.
Met de website www.mijnmooistemuziek.nl wil ik daar een steentje aan bijdragen.

imagesipod6

Advertisements

One thought on “Nieuwe muziekmedia voor mensen met dementie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s